ODORY

Problem uciążliwości zapachowej związany jest z oddziaływaniem zapachów na ludzkie receptory węchu.
Zapachy te są wydzielane poprzez różne źródła emitujące związki odorowe.

Istotnym w takim  przypadku  jest określenie stopnia uciążliwości zapachowej – odorowej zakładu.

Przykładowo Konkluzje BAT odnoszące się do najlepszych dostępnych technik w zakresie sektora kuźni i odlewni celem polepszenia efektywności środowiskowej zobowiązują do przygotowania systemu zarządzania środowiskowego obejmującego m. in. plan zarządzania odorami oraz okresowego przeprowadzania monitoringu emisji odorów. 

odory

Oferujemy m. in.:

  • Przegląd Ekologiczy dotyczący emisji substancji w zakresie m. in. określenie stopnia uciążliwości odorowej zakładu (dokładny zakres przeglądu przedstawiamy w ofercie)
  • Doraźne pomiary w przypadku wystąpienia takiej potrzeby
  • Okresowe monitorowanie  odorów wykonywane m.in poprzez pomiar zgodny z normą EN 13725 (olfaktometria dynamiczna).
  • Zaproponowanie technik zapobiegania występowaniu uciążliwości zapachowej wraz z analizą możliwości zastosowania tych technik. (Nasi specjaliści nie dobierają konkretnych urządzeń, a podpowiadają sposób rozwiązania problemu).   
  • Modelowanie rozprzestrzeniania substancji odorowych  (rozprzestrzeniania się zapachów)  i Analizę wpływu (oddziaływania) odorów

Analiza rozprzestrzeniania odorów ma na celu określenie stopnia oddziaływania zapachowego danej instalacji / zakładu na okoliczne tereny. Aby zaprezentować skalę rozprzestrzeniania odorów, można wyznaczyć największe stężenia substancji odorowych (inaczej nazywane stężeniami maksymalnymi), zasięg ich wpływu oraz częstość ich występowania.

Modelowanie rozprzestrzeniania  może dotyczyć zarówno jednego jak i więcej instalacji czy zakładów znajdujących się w swoim sąsiedztwie.

Analiza oddziaływania kilku źródeł odorów – np. będących zakładami, pozwala m.in.: na określenie udziału poszczególnych z nich w łącznym oddziaływaniu na danym obszarze (często dotyczy to terenów, z których pochodzą donosy (oskarżenia) dotyczące uciążliwości odorowej – najczęściej są to zgłaszane przez okolicznych mieszkańców uciążliwości związane z emitowanymi zapachami.

Oferujemy również sposoby na zmniejszenie uciążliwości odorowej.

Są to metody filtracyjne związków odorowych dzięku wykorzystaniu techniki adsorpcyjnej na powierzchni węgla aktywnego, tlenku glinu, zeolitów.

Technika adsorpcyjna polega na wydzieleniu oraz późniejszym zatrzymaniu składników zanieczyszczeń gazowych (m.in. rozpuszczalników organicznych, substancji zapachowo czynnych czy pary wodnej) na powierzchni adsorbentu. Jako adsorbenty najczęściej wykorzystywane są węgiel aktywny i substancje organiczne oraz minerały – tlenek glinu i zeolit. Do cech charakterystycznych adsorbentów zalicza się: dużą powierzchnię właściwą, odpowiednią wielkość granulatu, twardość, sypkość oraz łatwość regeneracji.

Odpowiedzialne za zapach są trzy grupy związków:

związki mające w swej strukturze węgiel (aldehydy, ketony, związki alifatyczne i aromatyczne)

związki siarki (siarkowodór (H2S), merkaptany).

związki azotu (amoniak (NH3), aminy)

Źródła emitujące związki odorowe występują w prawie każdej sferze działalności gospodarczej. Źródła emisji dzielimy na:

Do najbardziej uciążliwych i jednocześnie najpowszechniej występujących źródeł emisji odorów należy zaliczyć:

 Materiał ma charakter jedynie informacyjny i nie jest wykładnią prawa. Z uwagi na możliwe zmiany w obowiązujących przepisach prawa, wszelkie podane informacje należy zweryfikować i sprawdzić ich aktualność.

Skontaktuj się z nami! - Zaufaj naszym specjalistom!
Jesteśmy dostępni od poniedziałku do piątku od 8:00 do 16:00.