Problem uciążliwości zapachowej związany jest z oddziaływaniem zapachów na ludzkie receptory węchu.
Zapachy te są wydzielane poprzez różne źródła emitujące związki odorowe.
Istotnym w takim przypadku jest określenie stopnia uciążliwości zapachowej – odorowej zakładu.
Przykładowo Konkluzje BAT odnoszące się do najlepszych dostępnych technik w zakresie sektora kuźni i odlewni celem polepszenia efektywności środowiskowej zobowiązują do
przygotowania systemu zarządzania środowiskowego obejmującego m. in. plan zarządzania odorami oraz okresowego przeprowadzania monitoringu emisji odorów.
Oferujemy:
Są to metody filtracyjne związków odorowych dzięku wykorzystaniu techniki adsorpcyjnej na powierzchni węgla aktywnego, tlenku glinu, zeolitów.
Technika adsorpcyjna polega na wydzieleniu oraz późniejszym zatrzymaniu składników zanieczyszczeń gazowych (m.in. rozpuszczalników organicznych, substancji zapachowo czynnych czy pary wodnej) na powierzchni adsorbentu. Jako adsorbenty najczęściej wykorzystywane są węgiel aktywny i substancje organiczne oraz minerały – tlenek glinu i zeolit. Do cech charakterystycznych adsorbentów zalicza się: dużą powierzchnię właściwą, odpowiednią wielkość granulatu, twardość, sypkość oraz łatwość regeneracji.
związki mające w swej strukturze węgiel (aldehydy, ketony, związki alifatyczne i aromatyczne)
związki siarki (siarkowodór (H2S), merkaptany).
związki azotu (amoniak (NH3), aminy)
Materiał ma charakter jedynie informacyjny i nie jest wykładnią prawa. Z uwagi na możliwe zmiany w obowiązujących przepisach prawa, wszelkie podane informacje należy zweryfikować i sprawdzić ich aktualność.